mandag 30. mai 2011

Gartneritur

I dag fikk jeg med meg ei hagedame på gartneribesøk. Har faktisk enda ikke vært på Haukenes-gartneriet - før i dag. Men jeg har dårlig plass så jeg lot meg ikke friste så voldsomt - tre potter hadde jeg med meg derifra, og jeg tror ho hadde cirka det samme.

Velvel. Jeg fikk ordna en pallerkarm til i dag, og så har jeg planta til ei krukke. Den blir nok litt pussig, men man må jo prøve litt forskjellig. Denne gang er det en prydfredløs (de der brune med gule blomster) og malurt rundt i krukka, og så en revebjelle i midten... Den kan bli noe spesipussig, ja.

Så har jeg testa rabarbrasafta fra i går en gang til - når jeg har litt fruktose og vann oppi så blir den bare frisk og god. :) Sånn som den er, vil jeg kalle den gorrsur - surt og godt. :) Ypperlig sommersaft. :) (Det minner meg om at jeg må ut og skjære frøstenglene på rabarbraene her oppe! Avglemt!)

Billettene til hagehelga har vi fått nå, de er kule. Programmet er straks klart. Dette blir kanonbra! Jeg gleder meg rått!!!

Mer spent er jeg på planteloppemarkedet som skal være allerede nå til helga. Føler ikke helt vi har kontroll, men det ordner seg vel etterhvert. Noe penger får vi alltids inn uansett.

søndag 29. mai 2011

Peonknopp, bjørkebladsaft og lom

Denne peonen står i knopp. Endelig, jeg fikk den som frøplante hos ei dame i hagelaget for noen år siden - og nå har den tenkt å blomstre! Tøft!!! :) Tror det var seks knopper å telle på den. :) Det blir stilig.

Jeg har laget bjørkebladsaft. Det vil si den er jo ikke ferdig, skal stå noen dager og trekke. Men den er underveis. Nå sjekket jeg ikke oppskrifta, jeg plukket bare så masse som jeg orket med min tålmodighet, og håpet at det skulle holde til noen porsjoner. Ha ha ha, det sto 150-200 i oppskrifta, min tålmodighet holdt til ca. 70 gram... Et stykke unna kan man si. Men jeg har da laget en miniporsjon, så det blir nå en smak i alle fall. :) (Og jeg tror faktisk det er mer enn jeg plukket i fjor, likevel...)

Auriklene blomstrer noe allmektig nå, så jeg har tatt en bilderunde. Har også fått pottet en del planter opp fra pallekarmene, så kanskje i løpet av et par dager at jeg har fått klart til planting i flere. Håper det.

På vei heim fra bjørkebladplukking i Bø kjørte jeg forbi to storlomer i et vann. Hadde med meg hele fotobagen og zoomobjektivet og alt, men da jeg kjørte tilbake med nedveivet vindu for å ta bilde, så hadde jeg selvsagt ikke minnekort i apparatet... Jeje.

lørdag 28. mai 2011

Jævla slamsugere!

Tror dere ikke at de der jæv&% slamfolkene har tenkt å komme for å tømme septiken nå? Midt i heggblomstringa?  Hva kommer det av at de alltid kommer på denne her tiden, istedenfor på for eksempel høsten, når alt i septikbedet er avblomstra? De kan hute seg til H å holde seg herifra på denne tiden, spesielt ei uke før hagehelg og hagevandringer i min hage.

Hadde de enda kunnet oppføre seg, men jeg så resultatet første året (Det sto noen få planter der i nyplantet bed første året - da var den ene tråkka på MIDT i og knekt, sjansen var vel kanskje 15% for å treffe en plante om man hadde bind for øya...) og andre gangen var jeg tilstede og så hvordan de gikk fram... Da hadde jeg lagt fram stein de kunne tråkke på, men tråkka de på den? Nei. Midt på en plante, til tross for at de egentlig ikke hadde trengt å sjekke det kammeret en gang.

Nei, de skal bare hute seg til å vente til høsten, ellers skal det bli dem en begredelig opplevelse denne gangen.

Loppis-kupp
Så har jeg vært på loppemarked i dag. Ikke planteloppis, det er neste helg. (Potter for harde livet fremdeles.) Der fant jeg ei hagebok som var litt interessant, kjøpte den til hagelagets hagotek for ti kroner. Et kupp! Gjennom hageporten: til hundre års hageglede heter den. Gitt ut i 2000 faktisk, syntes den så noe eldre ut på designet men. Det som var så artig med den, var at det er et eget kapittel om prestegårdshagen i Hadsel der. Interessant!

Kjøpte også noe kurvgreier jeg har hengt opp i drivhuset for å slenge ting oppi, noe små navneskilt i keramikk med blomster på til hagelagsbruk, en vase og noen glassfat for å sette potter på. (Det er LITT dumt å bruke av det vanlige serviset så jeg tenkte det var smart å ha noe annet på lur...)

Hagerunde
Har ikke tatt bilder i dag, men skal prøve å få gjort det i morra. Det er nemlig ett og annet nytt som har begynt å blomster - blant annet den BLÅ aurikkelen!!! Trodde ikke jeg hadde den, for to potter som var merket blå aurikkel ble en annen farge... Men så sto det en blå i en umerket en. :D (Jepp, full kontroll - not!) Hurra!

Jeg har ordnet en pallekarm til nesten ferdig for planting, og så har jeg potta masse planter til planteloppisen igjen - og så har jeg spadd opp de siste to murerbaljene ved drivhuset. Så nå er det helt klart der oppe, bare å fylle på! (Det eneste er at der oppe dauer det meste, så man må være litt nøye med å ikke sette det mest spesielle der... Helst noe man har mer enn én av. Litt kabal.)

Dicentra peregrina kommer til å blomstre i år. :D Gleder meg! :D

fredag 27. mai 2011

Hårete gressplen

Nå var plenen blitt noe hårete. Første stuss er dermed gjort, og det var akkurat like kjedelig som årene før. Ble litt i tvil om jeg skal grave opp plantene og så igjen kaosbedet likevel...

Men, jeg fikk litt gressklipp som kunne legges oppå de pallekarmene som er ferdigplanta. Så har jeg også gravet opp et par til og fikset, så det er beplantningsklart i litt mer - og jeg har gravd opp masse planter som skulle pottes kommer jeg på nå, men som ligger ute og tørker i sola istedenfor... Skitt.

Is er spist. Bilder er tatt. I morra er det tur til Dragland men jeg tror ikke jeg gidder å dra - jeg har jo for mange planter som det er, ikke lurt å kjøpe flere da. (Ikke at jeg ikke har gjort det før da, men.) Så tror jeg at jeg har funnet igjen både sjarlottløken og hvitløken Alexandra - men jeg vet ikke hvem som er hvem. (Den ene er mindre og hvitere løk enn den andre ser det ut for.) Og de formerer seg ikke akkurat, så det er muligens ikke noe stort poeng å ha dem, egentlig.

Ellers så har ugresset grodd noe for jævlig i denne regnværsperioden, og det virker mer og mer fjernt å komme ajour i år. Etterslepet fra i fjor var ikke spesielt lurt å ha.

lørdag 21. mai 2011

Rosévin i drivhuset

Her er bilde av den ene krukka. Mulig det ser ut som jeg har plantet til mens jeg drakk rosévin, men det har jeg altså ikke. :) Men nå først i dag har jeg tatt bilde. Her er det Heuchera (Alunrot), Iris og variegert eføy. Den siste er jeg spent på om tåler utelivet, jeg kjøpte den som inneplante. :S Vi får se, det blir spennende. Jeg har ikke sådd særlig sommerblomster i år, så.

Så har jeg gått løs på Magnar-bedet og begynt å fikse. Det har begynt å gro noe grusomt gress der som må vekk - og levermose overalt. :( Så nå har jeg starta. Tok med meg et glass og rosévin ut i drivhuset etterpå, og så har jeg nå potta tre brett småplanter (berga fra Magnar-bedet) til planteloppemarked. Det blir noen kroner til hagelaget, forhåpentligvis. :)

Styggvær men finvær

Våknet med hodepine og gråvær. Men det viste seg å være tretten grader ute, og sola har stukket fram innimellom, så det var egentlig helt fint vær til å holde på i hagen. Og med knalldunderhodepinetablett er det ikke så mye annet jeg kan holde på med heller.

Først tar man da en runde og fotograferer det som blomstrer. :) (Ok, denne soppen blomstrer ikke akkurat da - men den sto nå der den også.) Da får man jo også litt påminnelser om hva som haster mest å ta seg av... Du verden som det vokser for tiden.

Plenen skulle nok vært klippet, og plantene i kaosbedet berget. Men jeg har heller rydda litt i drivhuset, for der må jeg ha plass til de siste tomatene. Nå begynner de å bli halvannen meter, og litt vanskelig å flytte på. Physalisene, dusteplanter, har enda ikke begynt å blomstre. Det synes jeg egentlig ville være på tide.

Så har jeg spadd litt i baljene langs drivhusveggen, så der er det klart til plantings i alle nå. En del aurikler har fått kommet i jorda der, og det lille som har overlevd der har fått gjødsel og nyblandet jord. Da er det bare de to baljene på framsiden igjen, så er det fiksa der oppe.

Funderer fortsatt på auksjonen vi skal ha på hagehelga. Hva er det som er populære snacksplanter for tiden? Jeg følger for lite med på forumene, antagelig. Er veldig i tvil om hva det er vi må få fatt i for auksjon. Kan en stor physalisplante være artig? Dicentra peregrina? Svartrips-stiklinger? (Prøver å finne noe fra egen hage som kan doneres, det er jo enklest...) Andre tips?

fredag 20. mai 2011

Jeg er så flink!

Blærete overskrift, javel - men akkurat nå synes jeg at jeg er det! For jeg har nemlig hevet meg rundt til tross for regn (!), og plantet oppi blomsterkassene rundt plattingen! Blomkarse og sukkererter. :) Dette blir fine greier. :D

I går var jeg og sekretæren i hagelaget på besøk hos et av våre medlemmer og hentet planter. I dag har vi stått og pottet opp det meste til planteloppemarked. (Vi fikk lov til å hente dem altså - ellers ville de gått på komposten! Ikke alle har helse til å stå og holde på med sånt sjøl.) Håper vi får inn noen slanter på planteloppisen i år også. :)

Jo, så har jeg pottet de siste tomatene om til større potter, det har jeg også gjort. Plassen jeg har hatt på utlån i drivhuset er nå tømt, så nå kan jeg flytte de siste ut dit, også. Det er litt enklere å vanne i drivhuset hvor jeg har slange, enn å gå att og fram med vann inne.

Jo, så må jeg minne om hagehelga. Det blir så bra! Vi er overraskende fantastisk i rute med det meste. Her hos meg blir det midnattsvandring (22.30-00.00) på fredag 17. juni. Søringene har bestilt det, og Sortland hagelag gir jo folk det de vil ha. :D Nå har jeg etterhvert også bestemt at det blir plantesalg også, her. Hvis det blir noe igjen etter planteloppisen så tar vi det hit - og så har vi ytterligere to uker å samle inn planter på for salg. Vi har forøvrig allerede fått rundt ti hager på hver av vandringsrundene, det synes jeg er kjempebra!

Så, hvis noen fikk lyst til å ta turen, så er det bare værsågo' og hjertelig velkommen! ;)

tirsdag 17. mai 2011

17. mai en grei flyttedag?

Den svartkvite fluesnapperen synes tydeligvis at 17. mai er en utmerket dag å starte i ny bolig, for den må ha flytta inn i løpet av natta og formiddagen. Han flyr rundt her og kvitrer hele tiden. Håper den lager masse små fluesnappere etterhvert.

Det pottes stadig planter til planteloppemarked og seinere bruk, sjøl på 17. mai. Litt småtteri gjøres innimellom. Tre krukker har jeg plantet i siden sist også - bare stauder denne gangen. Man vet jo aldri hvordan sommeren blir her, så nå skal jeg gjøre en vri og se om det blir frodige krukker med stauder.

Heuchera, iris, småhjerte, akeleie og eføy har jeg plantet oppi de som er laget til nå. Kan bli interessant, det. Småhjerten blomstrer jo en stund så kanskje... Vi får se.

Her er noe av det som blomstrer i dag.

lørdag 14. mai 2011

Full fart, grave grave

I knallvær i dag ble det bare et par timer til haging, men jammen fikk jeg gjort litt på de timene før sola gikk ned. En masse småplanter har kommet i potter, noen nedgrodde planter som sto i potter har blitt renset og plantet om.

I pallekarmene har jeg ordnet ferdig den jeg hadde nesten klar, og en del er plantet nedi. Nå håper jeg bare at jeg ikke har hatt for masse hønsegjødsel nedi, så svartripsa dør... Den har blitt sånn passelig stor, og hadde nå begynt å skyte skudd helt nedenifra også. Vurderer å ta stiklinger for sikkerhets skyld... Men den er ikke SÅ stor ennå, på en måte... Vi får se.

Har begynt en slags organisering av planter i potter også. 1. Planteloppis 2. Må pottes om 3. Skal ha selv, plantes ut.

Snauklipte hekker og knallvær

I  dag har jeg gjort litt i hagen. Alperipshekken er ferdig snauet og justert, kvist og kvast er kvernet opp. En pallekarm er ferdig spadd, og egentlig ganske klar for plantings.

Så har jeg egentlig bestemt meg for å spa opp hele kaosbedet og så igjen. Berge plantene som står der, det er overgrodd av et par ugress jeg ikke visste var ugress før det var overalt...

Så får vi se hvor plantene skal gjøres av. Har et par ideer...

Ellers har jeg plantet litt til hagelagets planteloppemarked, det må helst bli litt i år også. Skal ta opp enda mer, og kanskje dele litt av det som står i kaosbedet.

Funderer på kanting, disse småhellene funker ikke spesielt bra. Kanskje bare ta dem vekk og bruke stikkemetoden som noen gjør? Jeg har jo spade for å stikke kanter med, så det kan være en mulighet. Vi får se, noen som har erfaring med det?

I dag hørte jeg forresten endelig heiloen!!! Så kom den i år også, hurra! Det er en av de kuuuleste fuglene, uten tvil. Hører jeg den igjen skal jeg ta fotoapparatet med på jakt etter den. :D

onsdag 4. mai 2011

Tomater i blomst

Nå har tomatplantene altså fått større potter - og de største av dem har kommet i blomst. Det er nok en stund til det samme skjer med physalisplantene, men.

Dicentra peregrina har overlevd ser det ut for - ikke alle, men noen! Flere av "spesialgressløkene" fra Stephen også. Hurra! Joda, det er noen positive overraskelser både her og der i bedene i år. :)

mandag 2. mai 2011

Raking mot hodepine

Jeg har hørt at å pusle i hagen skal være helsebringende, så etter å ha hevet innpå noe tabletter mot hauverk legen har gitt meg, dro jeg rett heim og raket plen etter en liten avslapping. Det ble i hvert fall ikke verre i hodet, og plenen ser bedre ut. :)

Det har blitt skikkelig vår også i hagen nå, de aller siste vårtegn er nå kommet - naboen har sluppet lam ut på marka, og linerla sang mens jeg pottet om tomater og physalis i dag. Besøkende har kommentert at enkelte av dem fikk dårlig behandling, pottene sto ikke i stil til størrelsen på plantene, og så videre. Nå har alle litt større potter, noen har sågar fått undervanningspotter. Ser jeg må huske å vaske den ene utenpå, full av jordsøl - det var ikke så fint i vinduskarmen...

Ellers spirer forskjellig, men det er masse ugress. Kaosbedet vurderes gravd opp og sådd igjen - det er rett og slett FOR mye kaos der. Og så er det for vått å ha et bed der som ikke er opphøyet. Tror nok det blir gjort, ganske sikker på det.