Laget en gang en liste over hagebøkene mine, nå skal jeg prøve å holde den mer oppdatert. Si ifra i kommentarfeltet hvis du treffer på døde linker eller oppdager andre feil. Det samme hvis du har spørsmål om en av bøkene, jeg forsøker gjerne å svare.
1 "Damms store roseleksikon" (549, tilbud 249)
Her er boka
Denne boka fikk jeg anbefalt av Dag på Hagepraten, og siden den var på tilbud nå på Notabene så slo jeg til. Den er veldig fin og har beskrivelser av 2000 roser. Har hittil funnet hver eneste rose jeg har slått opp på! Veldig kjekk når man ikke har peiling på roser, men vil vite litt om de man (allerede) har kjøpt.
2 "Grønnsakhagen", Hageselskapet/Aschehoug (Kaare Aamlid) (89)
Her er boka
Denne boka liker jeg. Litt dumt format, den er veldig bred - og så har den myke permer. Men ellers så står det en del om forskjellige grønnsaker, både hvilke forhold de ønsker seg, planteavstand, forslag til vekstskifte og sånn. Denne var verdt sine 89 kroner absolutt. Kan anbefales som "starter"-bok. Jeg slår fortsatt opp i den - kvitter meg neppe med denne.
3 "Løker - som blomstrer nesten året rundt", Ascheoug (59)
Her er boka
Dette er bare en liten og tynn bok jeg kjøpte mens jeg enda ikke trodde jeg kom til å skaffe meg særlig mange løker. Egentlig ikke vits å kjøpe. Står bare om de aller mest vanlige, og nokså generelt egentlig. Anbefales ikke å bruke penger på den.
4 "Kompost", Cappelen (139)
Her er boka
Et tynt hefte om kompost. Her står i grunnen det du trenger for å sette i gang med kompostering. Enkelt og greit, ikke masse vissvass og tull. Tar for seg hele prosessen, fra selve kompostbingen, til komposteringen, og bruk av ferdig kompost. Helt ok kompostguide.
5 "Villblomster", Damm natur (249)
Her er boka
Her har jeg funnet flere jeg har lurt på. Noen blomster som er villblomster andre steder i landet er bedblomster her, så da er denne kjekk å ha. Litt tjukk til å ha i lommen men går fint an å ha med seg i marka likevel, i sekken. Kjekk bok.
6 "Sopp og bær og andre ville matvekster", BS-konsept, Beate Slipher
Her er boka
Denne sto ikke til forventningene, jeg så for meg en helt annen bok. Står ikke så mye i den egentlig, men trenger man nå akkurat et av de tipsene som står her så... (Jeg gjorde ikke det.)
7 "Blomsterglede - stauder", Damm (199, tilbud 89)
Her er boka
Tjukk, liten bok med myke permer, som omtaler en haug med stauder. Bilde av hver plante. Ikke boka jeg ville valgt for å lære mest mulig om plantene, men greit å ha ei sånn bok for bildene sin del.
8 "Blomsterglede - blomsterløker", Damm (199, tilbud 89)
Her er boka
Tjukk, liten bok med myke permer, som omtaler en haug med løker. Bilde av hver plante. Ikke boka jeg ville valgt for å lære mest mulig om plantene, men greit å ha ei sånn bok for bildene sin del.
9 "Blomsterglede - busker og klatrere", Damm (199, tilbud 89)
Her er boka
Tjukk, liten bok med myke permer, som omtaler en haug med busker og klatrere. Bilde av hver plante. Ikke boka jeg ville valgt for å lære mest mulig om plantene, men greit å ha ei sånn bok for bildene sin del.
10 "Gyldendals bok om stauder", Gyldendal (Lena Månsson) (9
Her er boka
Boka er vel grei nok, men nå ville jeg heller kjøpt staudeboka til Tommy Tønsberg som har kommet ut i ettertid. (Se lenger ned på lista.) Forteller litt generelt om staudebed og stauder, og har gode beskrivelser av en del vanlige stauder.
11 "Skap din egen drømmehage", Damm (Anders R. Dagsberg/Bertil K. Johanson)
Her er boka
Denne boka har jeg blitt ganske glad i. Den viser litt eksempler, og tar helt kort for seg fargelære, skissering og så videre. Den går ikke helt grundig inn på alt med å skape seg en hage, men den går akkurat litt mer inn på de tingene enn alle disse andre bøkene jeg har. Denne bryr seg ikke så mye om å ramse opp planter og sånn, annet enn å nevne hva som er på bildene. Og jeg synes bildene er bra, i forhold til hva de skal illustrere og sånn. Jeg liker den.
12 "Basic hage", Aschehoug (Sybille Engels)
Her er boka
En av mine første hagebøker. Virker mer for urbane søringer enn for meg, men som nybegynner fikk jeg en del gode tips her også. Skrevet på en lite "skummel" måte også, litt artig å få i gave (gjorde jeg). Kanskje ei bok mer typisk for de som ikke er spesielt hageinteressert, men gjerne vil ha ok hage fordi det ser pent ut?
13 "En billdekunstners blomsterhage", Grøndahl (Brit Godske Bjørklund og Toril Hanssen)
Denne boka fikk jeg hos min mormor. Den handler om hvordan en kunstners hage blir til, og etterhvert litt om hvordan den gir innvirkning og nytte til kunsten hennes.
14 "Din drømmehage", Kagge forlag (Tor Smaaland)
Her er boka
Artig bok med fine bilder. Forfatteren har humor, absolutt et pluss.
15 "Late hager", Kagge forlag (Tor Smaaland) (79/3)
Her er boka
16 "Late kjøkkenhager", Kagge forlag (Tor Smaaland) (349)
Her er boka
17 "Grønn glede", Aschehoug (Mette Stensholt Schau (89)
Her er boka
Boka er faktisk mer innholdsrik enn programmene, synes jeg. Kanskje mer for den "overfladiske" hagen, jeg leser i denne en og annen gang når jeg vil slappe av. Enkel lesning. Kjerringa er i hvert fall betydelig mindre irriterende i bokform enn midt i glaninga på tv.
18 "Hvilken plante hvor", Cappelen (Jane Schul)
Her er boka
Denne boka er super. Her får man god oversikt/innsikt i hvor hen forskjellige planter passer. Det er lister over planter for surjord, tørr jord, røde planter, blå planter, osv. Veldig smart om man f.eks. skal lage fargetemabed, eller rett og slett lurer på hvor hen man skal plassere en ny plante. Kanskje finnes svaret i denne boka?
19 "Kjøkkenhagen", Aschehoug (Adam Caplin) (79)
Her er boka
Denne boka har mer om bær og frukt (spesielt det siste), enn boka lenger opp på lista mi. Derfor bruker jeg mest den andre jeg da, men kompletterer med denne her.
20 "2000 tips og ideer for hagen", Cappelen (Pippa Greenwood) (129)
Her er boka
I denne boka står alt mulig rart av småtips. Kan være kjekk å lese i spesielt når man er fersk - men også når man har hatt hage ei stund kan det være smart å friske opp lure tips innimellom.
21 "Aschehougs store hagebok", Aschehoug (John Henriksen, Helge Petersen, Eyvind Thorsen og Jørgen Vittrup) (449)
Her er boka
Tjukk bok om alt mulig. Denne har jeg lest masse i.
22 "Din hage", Gyldendal Fakta (Yvonne Dengin og Nina Dreyer Hensly) (149, tilbud 129)
Her er boka
Dette er vel strengt tatt en bok ingen MÅ ha, men det er en del fine bilder, og kanskje kan man få en idé eller to fra den.
23 "Stauder - i norske hager", Landbruksforlaget (Knut Langeland) (480)
Her er boka
Denne boka er også bedre enn staudeboka lenger opp i lista (nr 10), større og tjukkere enn Tommy Tønsberg sin.
24 "Krukker og kasser i hagen", Gyldendal Fakta (George Carter)
Her er boka
Denne boka har jeg nesten ikke lest i, rett og slett fordi det er lite i den jeg kunne tenkt meg i min egen hage. For folk som liker noe av tingene, er den sikkert fin.
25 "Teknologisk forlags store hagebok", Damm (Lars-Eric Samuelsson og Ulf Schenkmanis)
Her er boka
Dette var vel første allround-hageboka jeg kjøpte meg. Den er helt grei, var jo flere hundre billigere enn de mye tykkere jeg har kjøpt meg i ettertid. Men når jeg nå har kjøpt meg bedre bøker, er den i grunnen litt overflødig.
26 "Ideer og løsninger til hagen", Damm (Börje Eriksson)
Her er boka
Denne boka har misvisende tittel. Ei grei bok ellers, men det er lite ideer og løsninger her. Den beskriver mest bare hvilke ting man bør tenke på og ta med i vurderingen når man skal forskjellige ting. Skuff på grunn av det. Men noen ideer er her da, og det som står ellers er jo også fornuftig. Det spørs bare hva man er ute etter, rett og slett.
27 "Gjerder, porter og espalier", Orion forlag (Ingrid Andersson) (9
Her er boka
Kjekk å ha hvis man skal i gang med en av disse tingene.
28 "Gyldendals nye store hagebok", Gyldendal fakta (Karin Berglund)
Her er boka
Tjukk allround-bok, jeg liker denne veldig god. Sammen med Ascheougs store er nok denne av de jeg har lest aller mest i. Oppdager stadig nye ting jeg ikke fikk med meg sist jeg leste.
29 "Roser", Gyldendal fakta (Richard Ross)
Her er boka
Tynn rosebok, mest bare fordi den var billig...
30 "Damms store grønne hagebok", Damm
Her er boka
Stor hagebok om økologisk haging. Greit å ha så man kan se hvordan man kan gjøre økologisk, og så kan man velge ikke-økologisk der det passer bedre. Leser ikke voldsomt i den, men slår opp i den innimellom for inspirasjon.
31 "Damms store bok om urter", Damm (349,- tilbud 128)
Her er boka
En besøkende bestilte boka tvert etter å ha sett i den hos meg, så den må være ganske bra... Trodde det sto mer konkret om hver plante (står en del likevel altså!), men her står også en del om hvordan man kan lage forskjellig og sånt. Ser ut til å være ei bra bok, og i alle fall verdt prisen på tilbud. (Haugenbok)
32 "Den store terrasseboka", BS-Konsept (Dag Thorstensen, Laila Eriksen, Beate Slipher) (298)
Her er boka
Denne her har gubben sett mye i da plattingen skulle lages. Tror den er ok. (Han leser aldri bøker, så) ui god bok til sånt bruk.
33 "Den store huseierboka", BS-Konsept (Gro Stangeland og Svein Arne Strømsodd) (69)
Herogher er boka.
Denne har vi vel aldri slått opp i etter at vi kjøpte den, mulig det er smartere å kjøpe den FØR man skaffer seg hus?
34 "Hekker i hagen", Gyldendal Fakta (Richard Bird)
Her er boka
Denne liker jeg litt. En del av sidene kan brettes ut. Står en del forslag på forskjellige måter å lage hekk, og så er det framgangsmåte og bilde av åssen det kan bli. Ser i denne fra tid til annen for inspirasjon. (Ikke så tykk da.)
35 "Gjør det selv", BS-Konsept (Dag Thorstensen) (498, tilbud 169)
Her er boka
Denne kan anbefales. Gubben bruker den som oppslagsverk når han skal til med å snekre noe. Her er det mye praktiske greier.
36 "Uterom", Cappelen (Ingald Andersson) (299, tilbud 129)
Her er boka
Denne boka har jeg ikke brukt mye. Men her er en del løsninger til inspirasjon for de som skal til med prosjekter ute. Men ifølge gubben er den svensk, og målene som oppgis (på material og sånt) stemmer ikke med de norske...
37 "Levende hage på naturlig vis" BS-konsept (Dag Tjernshaugen) (bursdagsgave)
Her er boka
38 "Trær & Busker i hagen" Orion (Inger Palmstjerna, Bertil K. Johansen) (heimkomstgave)
Her er boka
39 "Smågodt for staudegale!(Magnar Aspaker)
Magnar bor bare halvannen time herfra (like utenfor Harstad), så hans erfaringer er gull verdt! Og så kan han jo så mye! Dette er ei bok som tar for seg planter som går i Nord-Norge, men som ikke står i de andre staudebøkene. De staudene man kanskje må leite litt for å få tak i... Som er litt må-ha. Hagere i Nord-Norge kan stole mer på Magnar enn disse staudebokforfatterne lenger sør i landet, som ikke har peiling på soner her nord, og denslags. Anbefales!!! (Et må-ha, egentlig.)
40"Den store hageboken" Hageselskapet
Dette er boka
41"Hagevandring i en frodig norsk hage" (Helen Fredholm), Damm
Sjekk boka hos Damm
Dessverre finner jeg ikke denne boka i handelen lenger. Ei veldig trivelig bok, om Helen Fredholm sin egen hage. Ei skikkelig fin bok, for å unne seg selv eller gi i gave. Denne ser jeg i når jeg får lyst til å inspireres. Hagen på Fredholm er en romantisk hage med flotte stauder, roser og klematis, og hun danderer hagepynt så det er en fryd å se på bildene
42"Hjemmelaget i krukker og glass", Cappelen
Her er boka
Ei fin bok om å ta vare på hagens grøde i krukker og glass, salting og sylting, hermetisering osv. Det eneste dumme er at den bruker en del plass på ting som ikke vokser her, så det er litt uinteressant for meg... Ellers ok. Ikke den tjukkeste og mest informative boka da.
43"Frø - ganske enkelt" (Ulla Hasselmark), Cappelen
Her er boka
Denne boka anbefaler jeg for ferskinger. Ikke ei diger bok, men ei skikkelig god og lettfattet bok om frø og såing, slik at man kan forstå det. Gode bilder, som illustrerer teksten veldig godt. Er du ny innen såing, bør du absolutt skaffe deg boka, enkel måte å lære det mestedu trenger på. Ikke minst formidler den hvor morsomt (og lett) det er å så.
44"Plukk ville matvekster" (Beathe Slipher), Boksenteret
Her er boka
Tar for seg de spiselige plantene som vokser vilt, og noen av de som er ugress i hagen... Tar for seg en og en plante etter årets gang, og krydrer med fine bilder og småtterier innimellom. Slett ikke ei dum bok, her er også forslag til oppskrifter. Anbefales.
45"Gaver og godt fra kjøkkenhagen", Karen E. og Lars Lindberg, Cappelen
Her er boka
Ei litt annerledes bok om de spiselige saker, her får du ikke bare forslag til bruk av plantene, men også hvordan du kan lage en fin gave. Tynn bok, men ikke som alle de andre bøker. Bra!
46"Damms store bok om medisinske urter", Andrew Chevallier (Tilbud 125,-)
Her er boka
Omfattende og illustrert oppslagsverk om medisinske urter, med historie og bruk. Her står det både om hva forskningen har kommet frem til, hva som er folkemedisin og hva de brukes til i dag. Gode bilder av flere plantedeler, god bok.
47"Urtehagen på Knatten", Annemarta Borgen (fås kun brukt, eks. antikvariat)
Ei flott bok om urter og bruken av dem. Artig å lese. Hun tar for seg en og en urt, med historier, erfaringer og oppskrifter. En liten perle av ei gammel bok, skjønner godt at mange hagegale leiter etter denne boka.
48"Matsprell i naturens verden" Østby/Haugen/Brandrud, NRK/Aktivum
Her er boka
Ei god bok om spiselige saker. Flotte bilder, og massevis av oppskrifter om mat som vokser i naturen. Et must for de som er interessert i sånt, nesten. Ble anbefalt på forumet til Sopp- og nyttevekstforeningen, og nå som jeg har den i hende støtter jeg anbefalingen! Verdt pengene.
49"Ren mat fra hagen" Raybo/Løvmo, Cappelen
Her er boka
Grei basicbok om å dyrke giftfritt. Tynn og enkel, ferskingbok. Neppe verd fullpris.
50"Hønsehold i hagen" (Steen Larsen), Landbruksforlaget
Her er boka
Jeg har ikke høns, så hvor riktig og pålitelig boka er kan jeg ikke si. Tar for seg det å skaffe seg og ha høns, hva man trenger og alt sånt, på en grei måte. Lita bok - men ikke noe vissvass som tar unødig plass. Frister til hønsehold. :) Veldig kjekk å ha i bokhylla hvis man vurderer høns i hagen.
51"Fra frø til frodig hage", Damm
Her er boka
En av de beste fersking-bøker jeg har kommet over. "Komplett oppslagsverk om hagestell" står det bak på boka, og det stemmer på en måte. Veldig illustrerende bilder, og den tar for seg de viktigste tingene uten å bli så omfattende at ferskinger detter av lasset. Kan godt leses av litt mer erfarne hagere også, her kan være ett og annet tips. Anbefales.
52"Annas örtagård" (Anna Bergenström), Albert Bonniers förlag
Her er boka
Grei bok på svensk, om dyrking og bruk av urter. Ikke så veldig masse bilder, men ok størrelse for eksempel for å ta med på flytur. Helt grei bok i forhold til prisen.
53"Drivhusdrømme" (Claus Dalby), Klematis forlag
Her er boka
Ei dansk, deilig bok om drivhus. Dalby skriver om mange forskjellige drivhus, bildene er fine og inspirerende. Virkelig inspirerende bok. Samtidig som han skriver om eierne og drivhusene, tar han også for seg andre tema - gjennom de særegenheter hvert drivhus eller drivhuseier har. Sammen med ett drivhus tar han for seg pelargonier, et annet kanskje tomat. Denne boka er virkelig blant mine favorittbøker.
54"Trädgårdsdammar" (Bryan Hirst), Prisma
Her er boka
Svensk bok om dammer i hagen. Beskrivelse av hvordan man lager forskjellige dammer, hva man trenger og så videre. Ikke mye dikkedarier her, relativt tynn bok.
55"Barnas hagebok" (Jane Bull), Damm
Her er boka
Jeg har ikke barn så jeg vet ikke hvordan den slår an i målgruppen, men jeg synes den er kul. Her er det forslag til aktiviteter, presentert på en sprelsk og artig måte med masse bilder. Ønsker man å vekke barns hageinteresse, kan den kanskje være noe.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar