mandag 1. desember 2008

"Årets" - oppsummering 2008

Årets fotobojekt har definitivt vært "monsterkongslyset" som jeg kaller det, som jeg fikk hos Rita. Det vil si jeg fikk en ny, for den jeg fikk i fjor hadde daua i løpet av vinteren. Og takk og pris og Rita for at jeg fikk ny, for dette er altså en fantastisk kul sak, jeg har sikkert tatt en zillion bilder av den. :) Egentlig heter den noe sånn cirka Verbascum Olympicum, noe i den duren. Rakk ikke å blomstre noe særlig (det gjør ingenting for meg), så jeg har altså ikke fått frø dessverre.


Årets vårminne
Dette bildet av krokusene er årets vårminne. Dette er noen fine krokuser som jeg ikke kan huske å ha satt ned, men det må jeg jo ha gjort. De kom så fint opp midt uti plenen, og fargen på den var helt fantastisk.

Årets ugress
Denne her ble jeg advart imot i fjor da jeg prøvde å identifisere den. De advarslene var med god grunn. Den er noe skikkelig dritt, og den kommer jeg nok til å bli plaget med framover. (Det tar nok noen år før jeg lærer meg å identifisere plantene FØR jeg setter dem ned i bed.) Korsknapp fant vi vel ut at det var.

Årets sådd-suksess
Denne her hadde jeg ikke særlig tro på at jeg skulle klare å få fram, men jeg fikk jammen meg flere planter. Dessverre somlet jeg meg ikke til å ta frø av den. Viola Knowles black eller noe sånt heter den - og den var enda sortere enn på bildet her, synes jeg å huske.

Årets skuffelse
Blodbeger, og den blomsterkassen som sto i vinden. Det blei aldri noe av noen av delene, rett og slett for kald sommer.

Årets særeste

Kanskje litt urettferdig å kalle denne sær, utmerkelsen har den vel mer fått fordi jeg synes det er ganske sært av meg å ta vare på en gulrot i grønnsakshagen bare fordi jeg aldri har sett en gulrotblomst før... I alle fall, dette er en nesten utslått gulrotblomst.

Årets svindler
Denne her skulle være en revebjelle. Det har jeg fått beskjed om da jeg fikk den, og det har jeg også skrevet på lappen. Men etterhvert mistenkte jeg den mer og mer for å ikke være revebjelle som påstått, og da den kom med blomstene kunne den ikke lenger snike seg unna. Dette er et helt alminnelig kongslys, filtkongslys kanskje til og med? I hvert fall, gul var den og passet særs dårlig i mitt blå/lilla/røde bed! Håper den er toårig så den er vekk til våren...
Legg forøvrig merke til den kule køen med humler oppover blomsten, ganske kult.

Årets største forventning
Dette er den blomsten jeg har opparbeidet meg størst forventning til. Jeg fikk noen knoller for et par år siden, etter at hagelaget var på besøk i Lofoten. Først trodde jeg ikke at jeg hadde fått, men plutselig fant jeg en lapp ved noen rare spirer, på lappen sto "Lofoten-iris". Men de blomstret ikke i fjor. I år så det ut til at jeg kunne gå glipp av blomstringen, knoppene sto feite da jeg skulle på ferie. Men neida, de sto der i fullt flor da jeg kom hjem! Innfridde forventningene gjorde de også. Flott iris, jeg liker slike blåfarger. :)

Årets sommerfuglbilde
Dette sommerfuglbildet liker jeg godt. Her sitter sommerfuglen på den lilla agastachen, jeg klarte endelig å få et fint bilde etter å ha jaktet rundt hele hagen på den. Måtte bare benytte anledningen til å vise det frem. ;)

Årets solstråle
er rett og slett ringblomstene i forskjellige varianter. Stråler gjør de!

Årets rose
Namdalsrosa er bare fin!

Årets prosjekt
Magnarbedet har vel vært det store prosjektet i år. Vi begynte tidlig, med å hente stein og greier, og det meste jeg har shoppet i år har gått rett i dette bedet. Gubben har virkelig stått på for å få det ferdig, lånte traktor hos naboen både for å hente stein, møkk og kjøre på jord. ikke lite arbeid, men så blir det fint til slutt da, synes jeg.


Årets overraskelse
Denne irisen ante jeg ikke at jeg hadde, den dukket plutselig opp. Av fasong ikke så ulik Lofoten-irisen, men den hadde jo helt andre farger. Overraskelsen var i hvert fall særdeles positiv!

Årets opptur
Denne blå hvitveisen visste jeg vel at jeg hadde, men jeg visste ikke at den var så fin. Jeg tror jeg var og kikket på den hver eneste dag mens den blomstret. Håper virkelig at denne har vett til å formere seg, så jeg kan få plassert den flere steder i hagen. Nydelig plante.

Årets nedtur
Nedturen i år var et kjøp. Jeg skaffet meg to stkker Perezia, som skulle være veldig kul - og vintergrønn. Hvordan det går med det vintergrønne får vi se nå i vinter, men blomsten skuffet meg da den kom ut. Jeg synes den var vel hvit, dette er i grunnen et veldig godt bilde, synes den ser bedre ut her enn den faktisk var. Vel, vi får se hvordan den blir når den har stått i bed en stund, kanskje den blir kulere.

Årets magnet
Kuletistel lever opp til ryktet, det satt insekter på ballene HELE tiden

Årets luretriks
Det lureste trikste i år var nok å sette sementblandedingsen på boreskrudingsen, ypperlig verktøy for å blande jord oppi blomsterkassene. Som dere ser er det smalt oppe, og ikke lett å bruke spade oppi der. Denne dingsen derimot, ble som å blande jorda med en stor mikser.

Årets tulipan
Denne tulipanen var schtilig, den byttet farge på seg underveis. Husker ikke akkurat nå hva den het, men den var stilig. Tror det var flere blomster på hver stengel også.

Årets kuleste løk
Definitivt Allium Christophii. Her ikke helt utkommet ennå.

Årets kuleste innkjøp
synes jeg er gentiana purpurea, den har jeg ønsket meg.

Årets mislykkede plan
Jeg hadde en plan om å få plantet det meste, men som man kan se her gikk det skeis. Jeg fikk aldri tømt alle disse kassene. Det er første gang at ikke alt har kommet i bakken. :(

Årets heuchera

Årets gledesspreder, Anemone blanda

Årets geranium

Årets spiselige
er denne gaven fra hagen som en venninne fikk hos meg til bursdagen. Diverse blomster, gulrot, jordbær, tomat, perilla og noen forskjellige urter.

Årets første
Det var definitivt klosterklokkene, som snødde ned flere ganger men kom fram igjen. De kom på trykk i lokalavisen, det er ikke så rart for de er da vakre?

Årets fineste blomsterbed
Jeg er mest fornøyd med fjorårets prosjekt, hjørnebedet. I relativt stor grad de største bak, laveste fremst, og så videre. Frodig ble det også utpå sommeren, til og med i armeringsmatten bakom. (Men det tok sin tid.)

Årets burgunder
må være denne salpiglossissen, første gang jeg har hatt. Den var så kul at jeg må ha den til neste år også, ingen tvil om det.

Årets bukett
Den kom seint på sommeren, jeg ble fornøyd med den for jeg kom på å bruke litt ting jeg ikke har tenkt på før, sånn som blader fra cimifuga brunette. Det ble ekstra stilig, syntes jeg.

Årets beste av gubben
Mye hjelp fikk jeg til Magnar-bedet, men sjekk steintrappa. Jeg gleder meg inmari til vi får ordna skråen på sidene, da må denne steintrappa bli helt super! Denne har han laget ganske så alene. (Og ryggen merker det vel fremdeles.)

Årets arrangement
Disse vinballongflaskene og kavlene ble finere sammen med plantene i kassene enn jeg hadde drømt om. Lurer på at jeg må ta en reprise av dette til neste år, kanskje.

Årets anskaffelse
Burde kanskje notere drivhuset på årets anskaffelse, men siden det ikke er satt opp så regnes det ikke før neste år. ;) Årets blir denne snedige hagetrilla, som en kollega kjøpte til meg i Sverige. Så den hos Magnar, og hun kollegaen min hjalp meg å få fatt i den. Smart sak, en trillebår trenger man to hender på, denne her er enhånds.

Årets dille
- er fortsatt akeleier.

Årets akeleie
må bli sjokoladeakeleien. Til tross for alle de kule jeg kjøpte - forløpig ruler denne. Chockolate soldier, det sier seg selv at den hersker.

11 kommentarer:

Randines hageblogg sa...

Så flott bilder og god beskrivelse av ditt hageår!
Det ser ut til å ha vært et godt år, jeg husker ennå filmsnutten fra du kom fra ferie.

Elisa sa...

Utrulig fint bilde av klosterklokkene!

Ellen Walnum sa...

Allium Chriophii var rålekker! Den har jeg fått frø av:-)

Mario`s Verden sa...

Koslig lesning av ditt hageår!
Virker som et frodig år alt i alt!

fru Sandeggen sa...

Så bra!
Hadde spesielt sansen for årets luretriks:D

Og så ser jeg det at jeg må skaffe meg allium christophii og anemone blanda. Pereziaen var ikke så veldig bra syn etter vinteren, men de henger nå med...

Anonym sa...

Flott! Jeg kjenner faktisk at hagenerven ikke her HELT lam her jeg sitter..

Miamaria sa...

Hi hi, den alliumen kunne gjerne slå an hos flere, den var råkul. Den levde absolutt opp til forventningene, og de var ganske høye. Fin farge også.

Pusepilde jeg skjønner at jeg ikke bør ha for store forhåpninger til den Pereziaen. Kjekt å ha i bakhodet.

Det var litt morsomt å gå gjennom hageåret på denne måten. Tror jeg kommer til å ta frem dette innlegget og kikke på det noen ganger gjennom vinteren, for å holde motet oppe. ;)

Villrose sa...

Endelig skjønner jeg hva det mystiske "monsterkongslyset" er...

Gratulerer med hvit/blåveis (og kondolerer med korsknapp)!

Lekker gentiana!

Og for en fantastisk plass for Marsklosterklokke :-o

Ingrid E 's hage 630 moh sa...

Jeg har så sansen for disse oppsummerings-innleggene!
Masse flotte bilder til inspirasjon for andre, og masse erfaringer gjort seg igjennom året :)

Miamaria sa...

Ja, dette er nok tiden for den type innlegg. Det er nok lurt også å "friske opp" litt hukommelsen før man legger de nye planene. ;)

Gentianaen er skikkelig flott, ja! Fornøyd med å ha fått fatt i den, det er bra sikkert.

elle-melle sa...

Mange flotte bilder og minner her.
En lur måte å oppsummere året på.
jeg synes den trilla fra Sverige var genial, sånn en kunne jeg godt tenkt meg.