torsdag 19. mars 2009

Hjeeelp mine pelliser! Hva skjer!

Bildet er, som alltid hos meg, klikkbart. Jeg lurer på hva det er som feiler tre av mine pelliser. De tre oppe til venstre står i plastpotter, og ser fine ut selv om ikke helt som på bildet. Men i dag tok jeg en nærmere titt på de i leirkrukker, som har stått på gulvet under det andre lyset - de holder på å skifte farge! De ser helt sjuke ut! Man ser det spesielt godt på enkelte av bladene, men på de plantene som har slike blader så holder alle på å skifte farge.

Jeg vet ikke hva som gjør sånt. Det som skiller disse er altså at de som ser ok ut står i plastkrukker, mens de sjuke står i litt større leirkrukker. Plastpottene står på hylle, leirkrukkene står på gulvet. Så har jeg noen teorier.

a) De i leirkrukker har litt mer jord, har derfor blitt større og fått næringsmangel først. Vil ha gjødsel for å bli frisk.
b) De i leirkrukker har lavere temperatur fordi de står på gulvet og der er lufta gjerne noen grader kjøligere. Vil opp i varmen for å bli frisk.
c) De i leirkrukker liker ikke leirkrukker, vil ha andre potter for å bli frisk.
d) De i leirkrukker har fått for lite vann siden leirkrukker sluker vann. Vil ha mer vann for å bli frisk.
e) De i leirkrukker har fått for mye vann, siden jeg vet at leirkrukker sluker vann og prøver å kompensere... Vil tørke mer opp for å bli frisk.

? Noen flere teorier? Hva tror dere, pellisfolket? De ser jo ellers så kompakte og fine ut at dette var jo kraftig irriterende.

Spørretråden på hagegal

5 kommentarer:

Kathrine sa...

Hei. Jeg er ikke så kunnskapsrik på pelliser enda, men fra gammelt av(bestemor/oldemor)var de alltid i leirpotter fordi de puster. Pelliser liker ikke for mye vann. Så fikk de hønsegjødsel(kompostert fra gjødselskjelleren), ikke mye for da blir det for mye bladverk.
Syns dine så ganske flotte ut jeg, men som sagt så vet jeg ikke så mye enda. Bare at mine er flotte alle sammen, i leirpotter.
Håper du får svar så du finner ut av det.

:)

Miamaria sa...

Ja, jeg tror jeg har frikjent leirpottene. :) Nå skal de få stå litt varmere for å fordampe litt vann, så får de litt gjødsel og så skal jeg sette dem på øverste hylle så de får det litt varmere enn de har hatt det. :) Så får vi se.

Wenche sa...

Jeg er absolutt ingen ekspert, men synes å huske et eller annet om mørke/misfargede blader ved for lav temperatur.

Jeg går derfor for teori b) :-)

Ville tro at dette retter seg fort bare de får det litt varmere som du skrev i svaret til Kathrine.

Lykke til :-)

Miamaria sa...

Ja, det kan komme ned i 12 grader på det laveste, nede der disse har stått. Dessverre har jeg ikke fått målt oppe på hylla, men vil nok tro at der ligger jevnt 2-3 grader varmere enn på gulvet. Da satser jeg på at det har med det å gjøre, og at de vil komme seg nå som de har blitt flytta. :)

Mario`s Verden sa...

Jeg synes dine pelliser ser fine ut.
Du har jo sådd en sort som har flere farger på bladene .
De underste bladene som er gule er naturlig det.
De vil bare ha litt kos og stell . litt plukking og sånt.
Ja kansje for mye vann siden de hadde det litt kaldt.
De kommer nok til å skyte nye bladpar der du plukket av de visne gule bladene.
De er flotte farger på de plantene!!!
Jeg tror nok det finnes pellis som har det verre enn disse . Og de har ikke lett for dø bort nei.
Men la de tørke godt opp mellom hver vanning .
God helg Miamaria!!!
Hilsen pellismari