mandag 31. august 2009

Stephens medbragte

I går var det matfestkveld i Sortland hagelag, og blant annet Stephen Barstow var invitert. Han hadde med seg en av sine kule salater, se bilde. Her er drøyt 240 sorter oppi, imponerende. :) Den smakte godt også, og forbausende mange i hagelaget turte å smake på den. Stilig. (Liste over salaten kommer i hagelagets blogg etterhvert.)

Men han hadde med seg mer, nemlig. For det første hadde han med seg hvitløk 'Alexandra' og Fritillaria pallidiflora, som vi hadde til premie i gjettekonkurransen "Hvor mange sorter er det i salaten" - og jeg kom på andreplass, og fikk en pose Fritillaria. :) Slett ikke sur for å bli nummer to, for Alexandra har jeg fra før og dessuten var ho ganske fersk som vant og ho er ei av de mest spiselig-plante-interesserte vi har i hagelaget også. :) Så det er vel unt!

Meeen så hadde han med mer til meg. Jeg fikk:
Allium fistulosum, pipeløk
Allium schoenoprasum ssp sibiricum (sibirsk gressløk)
Allium schoenoprasum 'Pink Flowered'
Allium schoenoprasum dwarw white flowered
- og så har jeg fått asparges!!!

Rått. Ellers var det en veldig artig ettermiddag/kveld, vi var nesten femti stykker. Virket populært, flere foreslo at dette må bli et årlig arrangement, vi får se hva det blir til.

torsdag 27. august 2009

En liten redningsaksjon for et par stakkarer

Var hjemme en tur i lunsjen i dag, da fant jeg på noe fint. Sinkbaljen står med en vannlilje og noen glasskuler oppi, og så fant jeg ut at kosmosblomster måtte da bli fint oppi der også. Så jeg knep av noen og kastet dem oppi. Storfornøyd, det ble fint ja!

Etter middag kikka gubben oppi baljen. Begynte å le. "Kom og se på disse!" Der fløyt det humler oppi, dyvåte stakkarer. Den ene så rett og slett ut til å ha landet på blomsten (den var nok fristende), og så hadde den vært for tung, så blomsten sank... Stakkar.

Jeg fisket opp de to, og la dem til tørk i sola. På bildet har den ene tørka såpass at den har fløyet, mens den andre fortsatt ligger til tørk. Håper ikke den frøys ihjel.

I dag har jeg vært ute og gjort litt. Ordnet en pallekarm, og så har jeg plantet småplanter oppi. Håper de overvintrer godt. Til middag var det sånne wraps, laga salsa som vi hadde inni sammen med kjøtt og salat. Supergodt. Bra jeg har tomat i drivhuset, he he he.

Søndag er det matfestkveld i hagelaget. Det blir superskøy. Lørdag er det stort loppemarked i byen. Det kan også bli artig. :)

søndag 23. august 2009

En kjempefin tur til Lofoten

I går hadde Sortland hagelag tur med buss til Lofoten. Det første jeg tenkte da jeg våknet av hardt dundrende regn på taket, var at i dag er det vel ingen som gidder å møte for tur. Men jeg sto nå opp for sikkerhets skyld - og allerede da jeg kom ut av dusjen var det litt bedre vær.

Vi hadde regn i alle hagene i Kabelvåg, hvor Judith van Koesveld guidet oss rund. Men det var veldig interessant å se likevel, selv om det attpåtil er høst og ikke på topp. Den hagen ved museet må være helt fantastisk på våren. Fine murer og det hele. Men den er ikke kommet skikkelig i stand, så vi fikk ikke gå inn i selve hagen. (Risiko for at stein kan falle ut.) Virkelig prisverdig at noen orker å ta fatt på slikt arbeid som den hagen, viktig arbeid også. Slike gamle hager bør tas vare på/restaureres. Her har de vært opptatt av å ta vare på det som er igjen av det gamle. Vi fikk også handle Plantearven-produkter og urteprodukter som hun lager selv. Men jeg trodde ikke at jeg hadde penger med meg, og handlet ingenting.

Videre var vi i tre hager lenger ut i Lofoten. Den første av dem var like artig som sist jeg var der - de har så masse kreative ting og dyr og sånt. På bildet ser vi noen av dem - moskusender, løpeand og en ekaill. I tillegg var det masse høns i flere størrelser som gikk rundt, han har fasaner og påfugl - og flere bikuber. Vi fikk smake honningen også direkte fra kubedingsen, den var kjempegod!

Vi fikk også smake likører og hjemmelaget vin av flere slag, og Vestvågøy hagelag spanderte også middag på oss - deilig baccalao med tilbehør. Fantastisk godt. Vi hadde en flott tur, tross regn og litt feil årstid.

Imens jeg var borte har gubben ordnet her heime. Ute. Gravemaskin ble kjørt hit seint fredag kveld, og de har holdt på i hele går. Det ser veldig bra ut så langt synes jeg. Nå er de for å leite stein til kanting, håper de finner nok som kan brukes.

torsdag 20. august 2009

Planteliste ferie 2009

Prunus pumula ssp. susquehanae
Artemisia schmidtiana
Veronica spicata 'Pink Goblin'
Tolmiea menziesii 'Taff's Gold'
Aster subspicatus
Iris bloudowii
Arisaema triphyllum
Trollius altaicus

Iris pseudacorus variegata
Polygonatum falcatum variegatum
Heuchera 'Marmalade'
Geranium pratense 'Hocus Pocus'
Fenrikshjerte 'King of hearts'
Sedum 'Purple emperor'
Sedum telephium 'Jose aubergine'Ç
Heuchera 'Frosted violet'
Blærespirea 'Summerwine' (liiiite hakk mørkere enn diabloen)
Blærespirea gulbladet, ellers navnløs...

Kan ikke annet enn si meg storfornøyd med feriens plantefangst. At jeg ikke har plass til dette er en verre sak...

Feriefangsten, slett ikke verst

En av feriens positive sider er at jeg innvilger meg mer av de tingene jeg har lyst på. Her på bildet kan beskues det meste jeg har shoppet på turen i år.

En skrammelfugl til høyre, blir kul pynt i et bed. Noe småpynt som er for smått til at man ser det særlig på bildet, en Joseph Bentley spade for å spa ned staudene og buskene man ser der... ;) To tårn for klatreplanter. En vanlig hagesaks jeg fant på tilbud - og så har jeg kjøpt meg sånt blomsterbilde for å pynte plastsøppelboksen med, det hadde jeg på planen også.

Kjøpte noen premier for hagelaget også, men de kan jeg jo ikke vise fram ennå, de skal jo være overraskelse på neste møte. :)

Jo, så er der et fint hus for marihøner også, ikke minst. Kjøpte en sak til men den har jeg ennå ikke bestemt helt om jeg skal ha selv eller gi bort, så den må også evt. komme bilde av seinere hvis jeg skal ha den selv.

Planteliste kommer etterhvert, men Prunus pumila ssp. susquehanae må jeg notere før jeg glemmer det av. Den er jeg superspent på, den fikk jeg hos Trond Steen (www.stewo.no) og skal gi gode bær. Kanskje til neste år hvis jeg er heldig, men før eller siden i hvert fall. :D Han hadde ikke smakt dem selv heller foreløpig. Ytterst spennende sak!

onsdag 19. august 2009

Heime fra ferie

Da har vi kommet heim fra cirka to ukers bobilferie. Leide bobil, og kjørte innover Sverige i nord, og så nedover svenskekysten. Det har vært en super ferie, med stort sett fint vær, og masse nye opplevelser. Vi har både vært innom typiske turistgreier som Vasamuseet i Stockholm, men det mest koselige har nå vært alle disse "småtteriene" vi har funnet. Koselige kafeer for å "fika" på og slikt. Loppiser krydde det av, og vi var innom noen uten at det ble noen kupp.

Mer om ferien kommer etterhvert, det var også mye hagerelatert jeg fikk sneket meg til. ;) (Kompensert med et enooormt Amcartreff i Stockholm, så det er ikke synd i han som måtte være med, he he he.)

Planteliste kommer også. ;) Vi kjørte nemlig inn ved Mo i Rana, så i tillegg til noen potteplanter så var jeg innom Stewo i Beiarn. :D

tirsdag 4. august 2009

Totalt utflirt

Så er gubben kommet heim. Han tok seg en runde i hagen, det hadde visst vokst veeeldig på de tre uker han har vært borte. Så ville han ha omvisning i drivhuset. Det skulle han visst ikke fått.

For straks han kom til døråpningen, fikk han et sånt flireuttrykk i ansiktet, og begynte å le. "Ka du ska med aille de tomatan?" Mer latter, intet svar på spørsmålet. Så noe mer fliring og konstatering at så masse tomater klarer da ikke vi å spise om vi så spiser BARE tomater... Mer fliring. Og så forslag om å selge...

Jeg har en del tomater. Sju sorter, og noen måtte jeg jo ha backup av, så det er vel ti planter. Og som man kan se på bildet så bærer de godt, enkelte av dem.

Jaja. Tomater er godt. Man kan lage masse gode greier av det. (Men jeg har innsett at jeg må ut og hente noe oppskrifter...)

Oppfølging:
Situasjon - gubben sitter og spiser brød med salsa på. "Hvor mange tomater har du brukt til dette?" lyder spørsmålet plutselig. Antagelig ti, mumler jeg. "Da har du bare hundre igjen, HI HI HI HI HI!"

Og så noe trøstekommentar at det var jo ganske godt og noe sånn.

Hi hi hi. Morsomt. MORSOMT! (Synes enkelte.)

mandag 3. august 2009

Her sov jeg i natt. :)

I helga har jeg vært på Senja, og besøkt Rita, Randi og Oddrun. Da jeg skulle kjøre hjem i går kveld var imidlertid nøkkelen låst inne i bilen - ja, det går visst an på sånne nye fancy biler likevel - så jeg kom litt seint ut fra start, kan man si.

Egentlig skulle vi hatt bilde her av opplåsingsmannen, ikke mest fordi han var så flink og fikk opp bilen - men han hadde veldig mange morsomme ansiktsuttrykk underveis. Særlig da han spurte hvor nøkkelen var, og svaret var i håndveska der i bagasjerommet... Det var visst ikke helt bra.

Men i hvert fall, det førte til at jeg kom litt seint av gårde, og jeg fant ut at det var lurt å stoppe på veien og sove litt. Dette er da det siste jeg så før jeg sovnet. Ganske så fin utsikt? Ikke så langt ifra Tjeldsundbrua, veien som går om Gratangen og der.

I dag har det vært supert. Varmeste dag hittil i år. :D Har plukket og spist jordbær, sitter nå og spiser tortillachips med tomatsalsa jeg har laget selv (av tomater fra drivhuset), og nå er kjøttrulla på kok. Feriepålegg. :)