søndag 31. januar 2010

Nå er jeg klar

I dag har gubben tina opp døra til drivhuset, så jeg kom meg inn der. Nå har jeg fått fatt i vermiculite, perlite og noe sand jeg hadde der. Potter har jeg hentet. Og litt småtteristæsj av forskjellig.

Nå er jeg altså klar til å så. Blodbeger er først ut, så kommer staudene som skal settes ut etterpå. I løpet av uka, forhåpentligvis.

Så er det bare å få omsatt dette til praksis, så det ikke blir bare med praten. Nå har jeg i hvert fall det som trengs.

lørdag 30. januar 2010

Den som kunne sittet her - nå

I dag har jeg kikket gjennom hagebilder igjen. Fant dette her, av benken ved Magnarbedet. Ganske mange planter i det bedet, ja. Blir veldig spennende når det blir vår - er det mye som overlever denne kulden tro? Håper det, det er veldig mye kult der. Akeleier, blant annet.

Jeg har ikke satt ned tulipaner denne høsten, det kommer jeg nok til å angre på når det blir vår. Menmen, da blir det mer plass til andre greier. ;)

Hagegals frøboks var innom her denne uka. Stormen Ask gjorde at vi måtte utsette med en dag, men. Da fikk jeg sett gjennom på forhånd, så gikk det litt kjappere for de som kom på treffet. Jeg fant noen poser, blant annet vanlig salvie. Jeg har jo bare sånne "pyntesalvier" fra før. Så det var flotte greier.

Har ikke sådd noe ennå, men nå skal jeg hive meg til med blodbeger snart i hvert fall. Og så skal jeg lage meg en liste over ting jeg har lyst til å så, da tenker jeg ikke på staudene som skal settes ut, men de som skal sås inne. Tomat for eksempel, hvilke sorter.

lørdag 23. januar 2010

Litt planteshopping

I dag kom sola inn stuevinduet for første gang i år! (Vel, den kan ha kommet litt tidligere for det er jo første formiddag jeg er heime - men første gang jeg SER den gjennom stuevinduet.) :) Den er hjertelig velkommen.

Har vært en tur innom blomsterbutikken i dag. Det er noe med det, hver vinter dauer det en del i vinduskarmen... Så jeg kjøpte et par Begonia Rex - og en rooosa Primula. Kjøpte en som det var mest bare knopper på, sånn at jeg skal få med meg hele blomstringen tenkte jeg. ;)

Venter på frøboksen. Her om dagen sendte jeg en hagelagsfrøboks til Narvik, forøvrig, blir spennende å høre hvordan det funker. :) De sender videre til et annet hagelag etterpå. Det mest spennende blir så klart å se hva som er oppi når det kommer tilbake hit etterhvert. ;) Men nå er det altså Hagegal-frøboksen som er å tur hit til Sortland, så vi skal møtes noen stykker for fellesdykking i boksen - sannsynligvis på tirsdag.

Noe såing ble det dessverre ikke i dag heller - har prioritert å rydde/støvsuge hus. I morra skal det vaskes, men KANSKJE blir det såing også. (Når det er rent er det jo på tide å skitne til igjen, he he) Jeg tok nemlig inn noe jord til tinings i dag. ;)

onsdag 20. januar 2010

Hageåret i gang, på et vis

Jeg er ikke kommet helt i såmodus ennå, men mandag var det årsmøte i hagelaget og for noen dager siden kom det en konvolutt i posten med frø. Det var frøene fra blomstervenners klubb - jeg må innrømme at det hadde ikke kommet noe hvis ikke utsender hadde "purret" og lurt på om ikke jeg skulle ha noe. (Jeg har jo sendt inn frø selv og betalt, så jeg skjønner jo at han lurte...)

Vel, frøene kom og det var mange sorter selv om jeg var litt sein, ifølge numrene var det disse her:
Arnica Frigida (kul, tross gul)
Globularia punctata
Meconopsis aculeata (ser nyyydelig ut)
Nomocharis aperta
Notholirion macrophyllum
Paeonia obovata alba
Omphalodes nibida

mandag 4. januar 2010

"Årets" - Oppsummering 2009

Årets minste

(Bildene i innlegget er klikkbare) Denne her, en Draba, må uten tvil ha vært årets minste plante. Her er den i knopp, men den ble ikke særlig større når den slo ut i full blomst, for å si det sånn. I grunnen rart at den ikke har forsvunnet i bedet.

Årets ugress

Denne djækelskapen var årets verste ugress. Dukket opp i Magnarbedet - overalt. Og den holder til så dypt, at den er ikke til å få skikkelig tak i. Neste år blir det Roundup mens det er så tidlig at det går an uten å søle på de andre plantene. Denne må vekk - ei sann plage. (En eller annen tistel, tro?)

Årets sommerfuglbilde

Dette sommerfuglbildet liker jeg fordi jeg har fått med TO sommerfugler. Jeg venta lenge, og tok maaange, og når plutselig den ene kom i "posisjon", så var der jammen en i bakgrunnen også. Flaks! Kuleprimula er definitivt populære blant disse karene.

Årets knopp

I år var det altaiakeleien sine knopper jeg falt for. Jeg synes faktisk knoppene var å foretrekke framfor selve blomsten... Særlig sånn like før den skal til å springe ut, synes jeg den er virkelig fin.


Årets flotteste Primula

Nå finnes det utrolig mange flotte primula, og noen av dem har jeg. Å velge den flotteste er dermed vrient - men i år var det en primula jeg virkelig falt for. Jeg ante (som vanlig, he he) ikke at den skulle komme til å se slik ut - har prøvd å samle med mulig frø av den selv om det dessverre ble lite. Blåfargen var helt skjønn, rett og slett. Og så MASSE blomster.

Årets geranium

Denne her var søt i fjor, og imponerte i år. En liten sak, som blomstrer, blomstrer og blomstrer. Den gir seg bare ikke, og så er blomstene veldig fine på den også, med de søte strekene på det hvite. (Irriterende vrien å ta bilde av, dog.)

Årets "ut fra intet"

Svartkrona, Fritillaria camchatsensis (cirka), var den store overraskelsen i år. Jeg fikk en potte "antagelig noe Fritillaria" fra Magnar i fjor, den var det et par strå oppi. I år var de to stråene blitt til feite stengler med knopper, og etterhvert en masse flotte blomster!

Årets !!!


Denne her var antagelig den mest positive overraskelsen, og den som frambrakte det høyeste hylet når den kom ut. En Oxalis - men den var jo BLÅ! Jeg trodde alle var varianter av rosa, dette her visste jeg rett og slett ikke gikk an. Helt rått.


Årets bukett

Jeg glemte nok litt å fotografere buketter i år, men denne her likte jeg godt. Helt enkel, lite dilldall - søt. Miks av hageblomster og grøfteblomster, det synes jeg er kulest.


Årets sommerblomst

Denne her var stilig som sommerblomst. Kommer ikke på hva den het da, men. Det var så stilig overgang mellom knopp og blomst, rosafarge som passet til det meste - og så var den litt kul, rett og slett. Tror jeg må ha noen sånne i 2010 også.

Årets smarte idé - forsøksprosjekt...

Jeg var kjempefornøyd med ideen om hvordan få plantet langsmed drivhuset - grave ned murerbaljer... Nå i ettertid er det fylt inntil dem altså, det skal være flatt rundt her. Jeg er mest spent på hvordan overvintringen blir i disse - det blir vel mye frys - smelt - frys - smelt oppi der før det er sommer.

Årets kosepause

Blad fra Scottish Rock Garden Club (SRGC), reker og hvitvin ute på plattingen - i sola. Nok sagt...

Årets "overlever"

Anacyclus depressus hadde jeg overhodet ikke regnet med å se igjen hos meg. Men så plutselig var der en plante jeg ikke visste hva var - og først da jeg fant samme planten igjen på et gartneri i området, med navnet på, skjønte jeg at det var denne som faktisk hadde overlevd. Veldig spent på om den klarer en vinter til!

Årets


Denne her hadde en flott farge, en av de umerkede akeleiene som ikke fikk noen plass i fjor. Litt fælt å tenke på at den har levd på kanten av livet denne her, den er jo aldeles nydelig. Jammen bra jeg tok vare på alt som var, selv om jeg ikke rakk å få alt ned i jorda - det er en del som klarer vinteren i potter også!

Årets svarting

Denne irisen var svartere enn noen annen svart plante jeg har fra før. Full klaff med andre ord - og juhu, jeg har kjøpt TO! Det var lurt. ;)

Årets flaskehals

Flaske + blodbeger = kult

Årets plageånd

Denne her karen og hele slekta, plaget vettet av meg i sommer. Akeleier er spesialiteten, de spiste og åt, så akeleiene sto der som rare pinner med blomster øverst. Fyttigrisen.

Årets krukker

Krukkene i år inneholdt mye forskjellig rart. Litt kaos - men frodig ble det!

Årets nyanskaffelse

Innkjøpt i fjor riktignok, men det var nå ikke før i år at vi fikk det opp og tatt det i bruk. :) Ganske masse arbeid ble det med det, men det ble også mye tomater og fine planter inni det etterhvert.

Årets snekreprosjekt

Legjerdet til drivhuset, ble i grunnen årets prosjekt. Riktignok gjenstår det litt, men mesteparten er kommmet opp. I de to smale åpenrommene skal det armeringsjern og klatreplanter. Tror det kan bli stilig. I bakkanten skal det mer vegg, men også en dør for å komme seg til det som er bakom.

Årets ferie

I år har det vært mye hagegreier utenfor min egen hage også - hagemesse, vårtreff på Tøyen, tur til hagegale på Senja - bobilferie innom både her og der på hagegreier i Sverige - men høydepunktet må likevel sies å ha vært Madeira. Det går bare ikke an annet.